19 augusti

Little Richard

Richard Penniman, mer känd som Little Richard, ( född den 5 december 1932 I Macon, Georgia), var ett av 14 syskon. Han började sjunga på gatorna i Macon för att senare fortsätta i kyrkokören. Little Richard är den enda  äkta fullödiga rockrebellen, färgad, explosiv och full av energi. Han ansågs farligare än både Elvis  Presley och Jerry lee lewis dör den amerikanska ungdomen. Redan 1951 fick han sitt första skivkontrakt med RCA, utan någon framgång. I september 1955 fick skivbolaget Specialty upp ögonen för honom i tron att de hittat en ny B.B King. De tog Little Richard till New Orleans för att spela in 9 låtar på prov tillsammans med Fats Dominos bakgrundsmusiker. Den nionde och ista låten som spelades in var ”Tutti Frutti”, so i all hast fick skrivas om eftersom texten var för vulgär. Den gavs ut i oktober 1955 och blev den första i en lång rad med hits. Hans tolfte hit och sjunde miljonsäljare var ”Good Golly, Miss Molly”


Chuck Berry


Chuck Berry, Charles Edward Anderson Berry, ( född den 18 oktober 1926 I S:t Louis, Missouri). är tveklöst en av de som starkast påverkat rockmusikens utveckling, både som kompositör, gitarrist och artist. Han gjorde sin första skivinspelning i maj 1955, när han var närmare 30 år. Den första skivan , ”Maybellene” blev en stor hit, den blev Chuck Berrys första miljonsäljare. Efter den följde en rad hits, varav flera sålde i miljonupplagor. 1957 slog han igenom i England med ”School Day”. I början av 60-talet blev det tyst omkring Chuck Berry, eftersom han kommit i konflikt med det amerikanska rättsväsendet. Men hans musik hölls vid liv genom artister som The Rolling Stones, The Beatles och The Beach Boys. 1964 var han åter tillbaka själv på försäljningslistorna med ”Nadine”, ”No Particular Place To Go” och ”You Never Can Tell ”.


Fats Domino


Antoine Domino, ( född den 26 februari 1928 i New Orleans), fick sitt smeknamn ”Fats” i slutet av 40-talet när han spelade tillsammans med Billy Dimonds Band. För den stora allmänheten blev han Fats Domino genom sin första stora hit och miljonsäljare ”The Fat Man”, skriven av honom själv och Dave Bartholomew 1950. Fats Domino upptäcktes av Dave Bartholomew och skivbolaget Imperial när han spelade på The Hideaway Club i Nwe Orleans 1949. Sin tionde miljonsäljare fick han 1955 med, ”Ain’t that A Shame”. Titeln på den, liksom många andra av Fats Dominos hits är hämtade från vardagliga uttryck som, ”Be My Guest”, ”I’m In Love Again” och ”Poor Me”.  Hans största skivframgång var ”Blueberry Hill” 1956. Fats musikinfluenser är typiska för New Orleans, med en balndning av jazz, blues, boogie, cajun och latinamerikanska inslag. Trots att Fats Domino var en ”layed back” sångare kunde han kompensera det med ett rytniskt gungande pianospel och ett tätt komp från sina medmusiker. Fats Domino lev en tidigt uppskattad rockartist fram till mitten av 60-talet.


 
Jerry Lee Lewis


Jerry Lee Lewis, (född den 29 september 1953 i Ferriday, Louisiana) , är Little Richards motsvarighet  bland de vita rockartisterna, rebellisk, kompromisslös, orginell och känd inte minst för sina vilda konserter. Hans inspirationskällor har varit country, blues, och gospelmusik. Vid 10 års ålder gjorde hans föräldrar en inteckning på huset för att köpa honom ett piano. När han var 21 år reste han och pappan till sun studion för att göra en audition. Men de blev inte insläppta. Jerry vägrade att gå förrän han blev insläppt, vilket han till sist lev. En månad senare hade han fått skivkontrakt med Sun. Första skivan blev ”Crazy Arms” som följdes av ”Whole Lotta Shakin’ Goin’ On”. Den senare blev bannlyst på flera radiostationer eftersom den ansågs för obscen. Trots det blev den Jerrys storta genombrott och en stor hit i både USA och England. Den singeln, liksom uppföljaren , ”Great Balls Of Fire” blev bägge miljonsäljare. ”Great Balls Of Fire” gavs ut den 15 november 1957 och är den snabbast säljande skivan för Sun under alla år.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0